Wednesday, September 12, 2007

San II – Lublanka - Moskva

Islednik: Ti ponovo kod nas? Lepo, neki ljudi se nikada ne opamete!

Ja: Ponovo, ponovo, tako to ide. Mada mi se čini da smo i prošli put započeli razgovor na isti način.

Isledni: Ovo nije razgovor, nesrećo, zar ti ne shvataš gde si?

Ja: Iskreno, oči su mi bile vezane...

Islednik: Dosta! Odgovaraj samo kada te nešto pitam! Puno si nas namučio, znaš. Mislili smo da smo s tobom završili. Početak godine je obećavao, ali onda je „gospodin“ morao da napravi svinjariju! Kako te nije sramota, ako ništa drugo. Tri meseca, pa to je nedopustivo. I sad je tebi kao teško, piskaraš, sviruckaš. Blesaviš se! E pa ne ide to tako, mladiću. Zato smo mi tu da te podsetimo, naučimo, vaspitamo! Ubijemo ako treba! Jasno??

Ja: Da, ovaj... savršeno jasno, prošli put ste me zaklali, ako se dobro sećam.

Islednik: To izgleda nije bilo dovoljno... Što me tako gledaš, kakav je to pogled? Saberi se! Od tebe očekujem potpunu saradnju. Mi, kao što znaš imamo odredjene metode, procedure, do istine nekako već moramo doći. Ne, ne počinji sad o subjektivnim doživljaima istine! Ne, ne... Činjenice, mladiću, samo činjenice. Šta se to desilo? Izpričaj nam polako, hajde, mi smo tu da ti pomognemo.

Ja: Pa... na šta tačno mislite? Svašta se nešto desilo, mislim dešava se, ovaj svet je pun akcije, dešavanja, promena...

Islednik: Imamo čitav spisak, sve je tu, zapisano po datumima, satnicama. Svaki slučaj je naveden. Ti si zločinac, pravi mali gad! On se drži po strani! Pa ko je od tebe to tražio? Nemoj ti tu meni sad da prosipaš neke subverzivne ideje. Mi sve znamo. Oduvek te pratimo... Ako si se nadao da ćeš se izvući s 15 godina u Sibiru, grešiš. Tvoj neuspeh se kažnjava metkom u glavu!


No comments: